Keskustelupalsta

Palsta on avoin keskustelufoorumi viulunrakennukseen liittyvistä aiheista kaikille.
Kirjoita kysymyksesi tai kommenttisi, joko nimellä tai nimimerkillä, valkoiseen kenttään sivun alareunassa ja klikkaa painiketta ”Lähetä kommentti” tai käytä keskusteluketjujen ”Vastaa” -painikkeita. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

  1. Hei! Sain käsiini Arvo Sjögrenin rakentaman viulun vuodelta 1971. Paikkakuntakin pohjalapussa lukee: Anjala (Kymenlaaksossa). Netti ei anna kyseisestä rakentajasta mitään tietoa. Kiinnostaisi tietää, kuka ja millainen rakentaja on kyseessä. Viulu tuntuu soitettaessa ihan mukavalta ja kuulostaa myös, vaikka onkin ollut pidempään soittamatta.

  2. Hei Viulun ystävät ! Appi ukkoni, Lauri Pelkinen oli Karjalssa eläessään ostanut viulun noin vuosien 1925 ja vuoden 1935 välisenä aikana ! Hän soitteli enimmäkseen Sakkolan pitäjän seuduilla, asui Kiviniemessä . Haluaisimme tietää kuka mahdollisesti olisi viulun rakentanut ? Oli nen päätteinen nimi mutta lappu on hävinnyt ! Olisiko viulunrakentajien nimiä vielä tallessa ?
    Kiitos kaikesta tiedosta

  3. Löytyykö Helsingin seudulta vanhan viulunarvioijaa/korjaajaa. Viulu on ollut käytössä 1910 – 1930.

  4. Hei, olisin kiinnostunut opettelemaan viulun rakentamista ja haluaisin neuvoja teiltä, että mistä minun kannattaisi aloittaa opettelu? Onko esimerkiksi jotain alan kirjoja, joilla voisi päästä alkuun? Kiitos jo etukäteen vastauksista!

    1. Isältäni jäi viulunrajennusvälineistöä ja tarvikkeita. Ehti rakentaa 3 viulua 4s jäi kesken. Tavaralaatikko ohjekirjoineen piirrustksineen olisi myynnissä. Haluatko ostaa? Forssassa

    2. 13.7.2024 myytävänä iso viuluntekotarvikelaatikko,työkalut, piirrustukset, vilunteko ohjekirjoja, keskeneräisen viulun puutavara. Forssassa halvalla.

  5. Löytyykö Mikkelin seudulta harrastjaa tai ammattilaista, joka voisi korjata viulun? Kaula hieman irronnut.

  6. Hei,
    Olisko kellään myydä The Stradin (July 2019) mukana tilaajille tullutta julistetta: Stradivarius-alttoviulu 1672 ”Gustaf Mahler”. Valokopiot julisteen kääntöpuolen mitoistakin kävisivät, kun minulla jo on Cremonasta tilattu juliste. Maksan käyvän hinnan.
    Tatu

  7. Hei!
    Takana vuosia mm. lennokkien rakentamista yms, nyt tekisi mieli rakentaa viulu.. 🙂
    Onkohan pk-seudulla kursseja viulun rakentamiseen?
    Olen aiheesta erittäin kiinnostunut.
    V-P

  8. Haluaisiko joku ostaa 1800-luvulla rakennetun kirkon lattialankkuja?

  9. Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä seuraavasta asiasta, nimittäin viulun tallan ”oikeasta” asennosta. Osassa alan kirjallisuudessa määritetään tallan asennoksi se, että tallan tasainen selkäpuoli pitää olla 90 asteen kulmassa kanteen nähden. Näin ollen talla saa näennäisesti pienen takakenon. Olen omaksunut tämän tavan, koska oman järkeni mukaan tämä toimii vastapainona kielten vedolle, joka pyrkii vetämään tallaa kohti otelautaa, ja kielet kulkevat tallan yli samassa kulmassa tallan molemmin puolin Tämä kuitenkin näytää herättävän jopa paheksuntaa pelimannien keskuudessa, ja olen usein saanut kuulla että tämä on väärin, tallan pitää seistä ”suorassa”. Olen innokas harrastaja, elikkä en ole alan koulutusta käynyt, mutta mm. ruotsalainen Uno Kallin, joka on aikoinaan Mittenwaldissa opiskellut, neuvoo kirjassaan sovittamaan tallaa ensiksi mainittuun asentoon. Mikä on oikein, ja mikä väärin?

    1. Hei,
      Minä asennan tallan takaosa myös 90 asteen kulmassa kanteen. Tallan etupää on usein vähän ”simpukan-muotoinen” Jos muotoilet tallan takapuoli vähän samalla tavalla se näyttää sivusta katsoen suoremmalta.

      Terv. Tomas

      1. Niinhän se näyttää, voi jopa olla että tallasta tulee vähän tukevampi tällä tavalla. Kiitti!

  10. Suomestakin varmaan saa viulun lakat ja kiillotusaineet kohtuuhintaan. Onko tietoa toimittajista?

      1. Melkoinen valikoima. Nyt tuli vaikeuksia päättää sopivin 🙂

        1. Jos olet aloittelija Hammerlin öljylakat (Standard tai 1a) ovat varmaan helpoimpia.
          Muut pellavöljylakat tarvitsevat aurinkoa tai UV-valoa kuivuakseen.

  11. Hei,

    Mieheni isoisä oli viulunrakentaja. Häneltä jäi viulunrakennusmateriaalia, -työkaluja ja -oppaita. Olisiko joku halukas tulla noutamaan ne hyötyköyttöön? Asumme Pohjois-Helsingissä.

    1. Terve
      Olen vasta alkamassa harrastuksen, joten tarvitsen yhtä ja toista, onko vielä ajankohtaista vai mening jo?

        1. Terve taas Hanna. Sähköpostiosoitteeni ei ilmeisesti tullut sinulle näkyviin, jotren emjoten me ole voineet saada toistemme yhteystiedot. Olen edelleen kiinnostunut työkaluista Soita minulle 050-3816648

  12. Hei,
    olisin kysellyt viulunrakennuskurssia ”pääkaupunkiseudulla”. Tyttäreni haluaisi rakentaa itselleen viulun. Viikonloppu tai perjantai sopisivat parhaiten ajankohdaksi.

  13. Sunnuntaina 26.7.2015 Leppävirran kirkossa klo 18 Kesäillan musiikki.
    Mahdollisuus kuulla Suomen Viulunrakentajat ry:n kunniajäsenen Martti Koistisen viittä viulua ja yhtä alttoviulua.
    Esiintyjät Simo Vuoristo viulu, Arto Koistinen alttoviulu, Satu Rissänen urut ja piano sekä Eliisa Hiltunen urut ja piano.
    Ohjelmassa mm. Bachin, Vivaldin, Händelin, Järnefeltin, Kuulan ja Mozartin musiikkia.

  14. Haluaisin tietää, miten tiheästi puristimia pitäisi laittaa, kun liimataan pohja ja kansi paikoilleen?

  15. Voisiko joku neuvoa, onko jostakin saatavissa valmiita viulunrakennukseen tarkoitettuja puristimia. Vai onko niin, että puristimetkin kannattaa valmistaa itse sitä mukaa, kun niitä tarvitsee?

    1. Kyllä niitä on olemassa ihan tehdastekoisia. Mutta rakentajat yleensä valmistavat ne itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *