Suomalaisen Viulun Päivän kilpailut, yhdistyksen kokoukset
Viulunrakennuskilpailut ”Suomalaisen Viulun Päivän” pääosana ovat yhdistyksen jäsenille jännittäviä näytön paikkoja. Kilpailuissa arvioidaan rakentajan käsityön taitoa ja toisaalta soittimen äänen laatua , äänen voimakkuutta ja soitettavuutta. Tuomareina on ollut arvostettuja kotimaisia ammattirakentajia ja -soittajia, ja toisinaan myös yksi tai useampia alan kansainvälisiä auktoriteetteja. Soitinnäyttelyn jälkeen pidettävässä palkittujen soittimien päättäjäiskonsertissa ojennetaan äänen ja kokonaissijoituksen perusteella parhaiten menestyneille kilpailijoille mitalit tai kunniakirjat. Jokainen kilpailun osanottaja saa kotiin vietäväksi tuomareiden täyttämän monikohtaisen kirjallisen lomakkeen kaikkine soittimensa saamine osa- ja kokonaispisteineen.
Rakentajien tapaamiset
Joka kolmas vuosi toistuvan Suomalaisen Viulun Päivän kahtena välivuotena yhdistys järjestää sääntöjen edellyttämän seurustelukokouksen. Kokouksessa on yleensä esitelmä jostakin ajankohtaisesta alan aiheesta sekä tarjolla mahdollisuus tehdä aloitteita yhdistyksen toimintaan. Yleensä läsnäolijoilla on myös tilaisuus testauttaa rakentamiaan soittimia. Kokousten pitopaikkakuntaa on tasapuolisuuden vuoksi pyritty vaihtelemaan. Myös yhdistyksen helmi-maaliskuussa pidettäviin vuosikokouksiin on ollut tapana kutsua ammattimuusikoita soittimia testaamaan. Testaajien spontaanit luonnehdinnat kustakin soittimesta auttavat rakentajaa kiinnittämään äänen lisäksi erityistä huomiota soittajan kannalta tärkeisiin seikkoihin kuten esim. kaulan muotoiluun ja viritystappien toimivuuteen.
Kansainvälinen menestys
Muutamat yhdistyksen jäsenistä ovat vuosien mittaan osallistuneet myös suuriin ulkomaisiin kilpailuihin ja niissä hyvin menestyneetkin.
Jaakko Mäkelä, joka on välittänyt taitoaan yhdistyksen viulunrakennuskurssien opettajana monen monituisena kesänä, ensin Ikaalisissa ja viimeksi Tampereen Hervannassa, palkittiin Cremonan perinteisen Triennale Stradivari Violin Competition -kilpailun viulusarjassa toisella palkinnolla vuonna 1997 parhaasta käsityöstä sekä vuonna 2000 parhaasta äänestä. Vuonna 1999 hän sijoittui Ranskassa järjestetyssä kansainvälisessä kilpailussa toiseksi alttoviulusarjassa.
Vuoden 2009 juuri mainitussa, nimensä mukaisesti joka kolmas vuosi pidettävässä perinteisessä Triennale Stradivari Violin Competition -kilpailussa, johon tuolloin otti osaa 323 rakentajaa 34 eri maasta, suomalaiselle tuli uusi komea menestys. Silloin yhdistyksemme puheenjohtaja Marko Pennanen voitti ensimmäisen palkinnon viulusarjassa. Hänen soittimensa arvosteltiin parhaaksi myös ääneltään, ja tästä hänet palkittiin sekä Centro di Musicologian ”Walter Stauffer”- että Puolan viulunrakentajien unionin kultamitalilla. Hän on ensimmäinen, joka on tuonut Suomeen kultamitalin tästä vaativasta kilpailusta. Saavutuksestaan hän sai tunnustukseksi vielä oman näyttelyosaston vuoden 2010 Cremona Mondomusica -messuille.
Erinomaista menestystä on vuosien saatossa tullut muillekin yhdistyksemme jousisoitinrakentajille.